Kaupan liitto pitää PAMin lakkovaroitusta yllättävänä

Kaupan liiton ja PAMin välisiä työriitoja ryhdytään seuraavaksi sovittelemaan valtakunnansovittelijan johdolla.


 

Kaupan liiton ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin tammikuussa käynnistämät työehtosopimus- ja palkkaneuvottelut saivat yllättäen ikävän käänteen, kun PAM ilmoitti sunnuntaina 22.1.2023 helmikuun toiselle viikolle kohdistuvista työtaistelutoimenpiteistä. Lakkovaroitus koskee PAMin ilmoituksen mukaan yli 185:aa toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 20 000 työntekijää. Lakot alkaisivat varastoissa maanantaina 6.2.2023 ja jatkuvat muissa kaupan alan toimipaikoissa 9.2.2023. Kaupan liitto pitää PAMin toimintaa vastuuttomana ja kokee, että PAM ei ole ollut aidosti neuvottelemassa ja kehittämässä työehtosopimusta. 

Kaupan liitto ja PAM ehtivät kokoontua neuvottelupöytään ainoastaan neljä kertaa, kun PAM ilmoitti lakoista.

"Neuvottelut olivat täysin kesken. Olimme vasta keskustelleet tekstiesityksistä puolin ja toisin. Seuraava vaihe neuvotteluissa olisi ollut palkkakeskustelu. Toisin kuin PAM väittää, Kaupan liitto oli luvannut vastata PAMin palkankorotusesitykseen seuraavassa sovitussa tapaamisessa torstaina“, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala selvittää liiton tiedotteessa 22.1.2023.

Kaupan liitto ja PAM aloittivat kaupan alan työehtosopimus- ja palkkaneuvottelut 12. tammikuuta 2023. Liitot siirtyivät täydelle työehtosopimuskierrokselle, koska vientiliittojen aloittamat pelkät palkankorotusneuvottelut päättyivät tuloksettomina syksyllä 2022. Myöskään Kaupan liitolla ei tästä johtuen ollut mahdollisuutta jatkaa puhtaita palkkaneuvotteluita (marraskuun tiedote). Mielenilmauksena neuvotteluiden siirtymiselle PAM järjesti yli 40 laitonta työtaistelua loppuvuonna 2022.   

Neuvottelut kyettiin kuitenkin aloittamaan tammikuussa rakentavassa hengessä. Molemmilla osapuolilla oli lukuisia tekstiesityksiä, joita lähdettiin yhdessä työstämään neuvotteluiden eteenpäin viemiseksi ja neuvottelutuloksen saavuttamiseksi. Mukana neuvotteluissa oli myös PAMille tärkeä logistiikan palkkausjärjestelmäuudistus, jota osapuolet ovat työstäneet läpi sopimuskauden.

"Kaupan liitto halusi uskoa vielä nykyiseen neuvottelujärjestelmään. Kaikki vuodenvaihteen tapahtumat, yli 40 laitonta lakkoa ja nyt teatteriksi osoittautuneet neuvottelut, saavat pohtimaan kriittisesti nykyjärjestelmän toimivuutta, muutostahtia ja rohkeutta kehittää työelämää ", Lavikkala harmittelee. 

Kaupan liiton ja PAMin välisiä työriitoja ryhdytään seuraavaksi sovittelemaan valtakunnansovittelijan johdolla.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helsingin Sanomat laihduttaa – Laura Saarikoski irtisanoutui

Aikakauslehtien kansista jälleen yleisöäänestys

Joka kolmas epäilee vihreää siirtymää