Varusteleka 20 vuotta

Varustelekan perustaja Valtteri Lindholm.


 

Armeijatavaran erikoisliike Varusteleka täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Syntymäpäiväjuhlat järjestetään lauantaina 26.8.2023 Helsingin Konalassa Varustelekan myymälän ympäristössä. Luvassa on historialliseen tyyliin hyvää mieltä, ruokaa, juomaa sekä erilaisia aktiviteetteja saunasta, paljusta ja tatuoinneista lekahenkiseen muotinäytökseen.

20 vuoden aikana Varusteleka on kasvanut yhden hengen ylijäämäkaupasta noin 60 henkilöä työllistäväksi armeijatavaran erikoisliikkeeksi, joka palvelee asiakkaita ympäri maailman. Vuoden 2022 liikevaihto oli 23,13 miljoonaa euroa. 

Kaikki alkoi kerrostalon kellarivarastosta

Syyskuussa 2003 Varustelekan perustaja Valtteri Lindholm päätti laittaa suomalaisen armeijaylijäämäkaupan rattaisiin vauhtia ja päätyi suomen kielen opiskelijasta yrittäjäksi.

Varustelekan tarina alkoi kerrostalon kellarivarastosta käsin toimivana verkkokauppana, jonka valikoimaan kuului parikymmentä Saksasta tuotua armeijaylijäämätuotetta. Alusta saakka Lindholmille oli tärkeää, että tuotekuvaukset olivat tarkkoja ja rehellisiä. Tätä periaatetta Varustelekalla kunnioitetaan edelleen; tuotekuvausten ja -kuvien eteen nähdään paljon vaivaa. Tuotevalikoima on kasvanut parista kymmenestä noin viiteen tuhanteen.

Omia vaatteita ja varusteita

Varustelekan tuotevalikoima on laajentunut kattamaan ylijäämän lisäksi muita sotilas- ja ulkoiluvaatteita sekä -varusteita. Vuonna 2012 tuli myyntiin ensimmäinen omatuotannon tuote, Varusteleka-keikkalaukku. Sittemmin omien brändien osuus liikevaihdosta on kasvanut vuosi vuodelta ja on nykyisellään jo noin 50 %. Tänä päivänä suurin osa omista tuotteista valmistetaan Euroopassa, ja tavoitteena on siirtää loputkin lähemmäs kotia lähivuosina.

Eeppisiä tapahtumia, yhteistöitä sekä muutamia kohuja

Varusteleka on toteuttanut vuosien varrella useita ikimuistoisia tempauksia, kuten Make Arnold Come -kampanjan, useita aprillipiloja, hukkumisen ehkäisyyn tähtäävän Juhannusbingon sekä ollut mukana mm. vaatettamassa elokuvia ja tv-sarjoja (Iron Sky, uusin Tuntematon sotilas, Arman ja viimeinen ristiretki). Varusteleka tunnetaan myös omista tapahtumistaan, kuten erittäin suositusta tominnallisesta ampumakilpailusta Finnish Brutalitystä, Sotakirppiksestä, Lekafestistä sekä Etäsotilasmarssista. 

Välillä yritys on myös päätynyt kohuotsikoihin. Näistä moni on saanut alkunsa Varustelekan sievistelemättömästä ja mustan huumorin sävyttämästä tavasta viestiä ja kertoa tuotteista. Välillä näistä ovat mielensä pahoittaneet asiakkaat, etupäässä mainonnan eettinen neuvosto. Myös Facebook sai aikanaan tarpeekseen Varustelekan viestinnästä ja pisti mainostilin kiinni, kun sukkamainoksen pelkkiin sukkiin verhoutuneet mallit olivat liikaa.

Oma baari Sotima

Kun muualla työpäivän päätteeksi lähdetään yksille, suuntaavat Lekan työntekijät Sotimaan. Varustelekan myymälän yhteydessä toimiva Bar Sotima avasi ovensa huhtikuussa 2016. Tarjolla on laaja valikoima suomalaisten pienpanimoiden oluita, juuri nyt on saatavilla esimerkiksi Varustelekan juhlavuoden Miehistö Pilsneriä.

Varusteleka yritti vuonna 2019 saada olutta myyntiin myös verkkokauppaan, mutta tämä idea ei valitettavasti byrokratian myllyä kestänyt. 

Synttärijuhlat lauantaina 26.8.

Menneiden muistelun lisäksi Varusteleka järjestää Eeppisten markkinalauantaiden sekä Lekafestin hengessä 20-vuotissynttärijuhlat lauantaina 26.8. Hankasuontien myymälän ympäristössä. Juhlallisuudet alkavat kello 10 aamulla ja päättyvät kello 22 illalla. 

Paikan päällä on mahdollisuus kylpeä saunassa ja paljussa, seurata muotinäytöstä, tavata alan vaikuttajia, ottaa koulutushaaramerkkitatuointi, tutustua toiminnalliseen ammuntaan sekä reserviläistoimintaan ja tietenkin nauttia hyvästä ruuasta ja juomasta sekä tunnelmasta. 

500 ensimmäiselle vieraalle tarjotaan ilmaista hernekeittoa sekä 20 halukkaalle Lekan vasaralogotatuointi. Päivän aikana jaetaan 500 kappaletta pelkästään juhlista saatavia hihamerkkejä, sekä järjestetään muun muassa vaatekerta-arvonta, keikkalaukkukilpailu ja leirikyrpäkilpailu. 

Tapahtuma on ikärajaton ja sinne on vapaa pääsy. Median edustajia pyydetään saapumaan infotiskille, josta he saavat lehdistön kaulapassin.

Lisätietoa Varustelekasta

Historiikki: https://www.varusteleka.fi/fi/page/20-vuotta-varustelekaa/76157 

Synttärijuhlatapahtuma: https://www.varusteleka.fi/fi/event/varustelekan-20-vuotissyntymapaivajuhlat-26-8-2023/76235

Yritysesittely: https://www.varusteleka.fi/fi/page/yritysesittely/19791

Tilinpäätöstiedote 2022: https://www.varusteleka.fi/fi/article/varustelekan-tilinpaatostiedote-2022/75801

Tapahtumat: https://www.varusteleka.fi/fi/events

Bar Sotima: https://www.varusteleka.fi/fi/page/bar-sotima/75101

Projekti MEGA: https://www.varusteleka.fi/fi/article/project-mega-hus-pois-kiinasta/75887

Lähde: Varusteleka Oy 23.8.2023

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helsingin Sanomat laihduttaa – Laura Saarikoski irtisanoutui

Aikakauslehtien kansista jälleen yleisöäänestys

Joka kolmas epäilee vihreää siirtymää