STT:n kuvapankki käyttää tekoälyä apuna

STT Kuvapankki tekee isojen kuvamassojen käsittelyn helpoksi. Kuva: Aleksi Tuomola

 

Viestinnän visuaalisuus kasvaa jatkuvasti ja digitaaliset kuva-arkistot paisuvat monissa organisaatioissa. Suomen Tietotoimiston uusi palvelu STT Kuvapankki auttaa pitämään kuvakaaoksen aisoissa.

 

STT Kuvapankki on verkossa toimiva aineistopankki (DAM), johon organisaatio voi tallentaa koko kuva-aineistonsa ja muut tarpeelliset tiedostot. Toisin kuin tavanomaisissa pilvipalveluissa, STT Kuvapankin käyttäjän ei tarvitse muistaa, mihin kansioon ja millä tiedostonimellä kuvat ja videot on tallennettu. Kuvia voi hakea nopeasti niiden sisällön perusteella metatiedon ja tekoälyn avustuksella. 

STT Kuvapankin tekoäly pystyy tunnistamaan henkilöitä, joten vaikkapa jokainen vuosien varrella otettu toimitusjohtajan kuva yhdistetään automaattisesti oikeaan henkilöön. Tekoälyä on määrä hyödyntää tulevaisuudessa entistä enemmän esimerkiksi logojen ja esineiden tunnistuksessa.

Tekoäly on kytkeytynyt muihinkin STT:n palveluihin tänä vuonna. STT Viestintäpalvelut toi hiljattain markkinoille AI-apurin, joka auttaa tiedotteen muotoilussa. Lisäksi STT:n toimittajien kirjoittamia radiouutisia lukee Bauer Median kanavilla tekoälyuutisankkuri.

STT:n uutistoimituksessa tekoälyä ei käytetä journalistiseen tiedonhankintaan yhtiön tekoälylinjauksen mukaisesti. 

 

Käyttäjäryhminä media, suuryritykset ja julkinen sektori

STT Kuvapankki on hyvin nopea ja helppokäyttöinen, mikä tulee esille erityisesti suuria tiedostomääriä käsitellessä.

– Uutis- ja kuvatoimistona olemme harjaantuneet käsittelemään isoja kuvamassoja ja siirtelemään niitä sekunneissa paikasta toiseen. Tiedämme mikä toimii ja mikä ei, ja mielestäni se näkyy STT Kuvapankissa, kertoo STT:n Kuvapalvelut-yksikön kehityspäällikkö Aleksi Tuomola.

Olennainen osa palvelua on myös käyttösuostumuksien hallinta. Valokuva voi olla henkilötieto, jos ihminen on siitä tunnistettavissa. Jos käyttösuostumusta ei kysytä, organisaatio saattaa olla tietosuoja-asioissa heikoilla jäillä.

– STT Kuvapankkia käyttämällä organisaatio pystyy varmistamaan, että kuvattavilta on pyydetty ja saatu luvat käyttää ja säilyttää valokuvia. Tämä on fiksua riskienhallinnan kannalta, Aleksi Tuomola sanoo.

STT Kuvapankki on tarkoitettu kaikenlaisille organisaatioille, jotka haluavat pitää kuva-arkistonsa käytön sujuvana. Palvelun keskeisimpiä kohderyhmiä ovat suuryritykset, julkishallinto ja mediatalot.

STT:n Kuvapalvelut tarjoaa yrityksille ja organisaatioille myös yrityskuvauksia ja kuvituskuvia Lehtikuvan kuvakaupan kautta.

 

Lähde: STT 6.6.2024


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Fundulta oivaltava mainos

Helsingin Sanomat laihduttaa – Laura Saarikoski irtisanoutui

Yle esittää Harrisin ja Trumpin vaaliväittelyn