Fazer Pihlaja 130 vuotta

Kettukarkkina tunnettu Fazer Pihlaja on vanhin Fazerin yhä tuotannossa oleva makeinen.


 

Kettukarkkina tunnettu Fazer Pihlaja on vanhin Fazerin yhä tuotannossa oleva makeinen. Fazerin Kluuvikadun konditoriassa vuonna 1895 alkunsa saanut marmeladimakeinen tunnistetaan ikonisesta punakeltaisesta kuosistaan ja tyylitellystä ketun kuvasta. Iästään huolimatta yhä virkeä Pihlaja viettää juhlavuottaan näyttävästi. Syksyn sateisiin väriä tuo Pihlaja-sateenvarjo, ja herkutteluun sopivat niin Jaffa Pihlaja-keksit, Pihlaja-munkit kuin perinteiset Pihlaja-marmeladitkin.  

Fazer Pihlaja viettää tänä vuonna 130-vuotisjuhliaan, ja tuttu, punakeltainen kettukuosi tulee näkymään entistä vahvemmin kaupoissa. Syksyn aikana Pihlaja-karkin pussia koristaa juhlavuotta julistava 130-logo. Myynnissä on myös tutulla designilla varustettuja karkkipusseja.

Muutaman vuoden tauon jälkeen valikoimaan on palanut Jaffa Pihlaja. Suuren suosion ensijulkaisullaan vuonna 2018 saavuttanut Jaffa-keksi tuli myyntiin elokuun puolessa välissä. Uutuutena markkinoille tuodaan Pihlaja-munkki, jossa Fazerin tuttu herkullinen munkki kätkee sisäänsä Pihlaja-marmeladin makuista täytettä, ja jota koristaa tunnistettava punainen kuorrute keltaisella ripotteella. Uutuusmunkki on saatavilla sekä pakasteesta että kauppojen paistopisteiltä elokuusta vuoden loppuun. 

 

130-vuotias ikinuori

Pihlaja on Fazerin vanhin edelleen valmistuksessa oleva makeinen. Karl Fazer toi aikoinaan pihlajanmarjoja sisältäneen marmeladimakeisen reseptin ilmeisesti opiskelukaupungistaan Pietarista, josta oli kotoisin myös yhtiön ensimmäinen marmeladimestari. Makeisten valmistaminen oli Fazerin alkuvuosina käsityötä, jonka salat siirtyivät mestarilta kisälleille samalla tavoin kuin monien muidenkin käsityöläisammattien. Pihlajaa on valmistettu lähes yhtäjaksoisesti koko sen 130-vuotisen historian aikana – ainoastaan sota-aikana, kun sokeria ei ollut saatavilla, sen valmistuksessa oli katkoksia.

Pihlajan nimi oli alun perin Pihlajanmarja, ja sen valmistuksessa käytettiin aitoja pihlajanmarjoja. Sotien jälkeen pihlajanmarjojen markkinat hiipuivat, eikä niitä ollut enää saatavilla tarvittavia määriä, vaan marjat korvattiin aromeilla. Vuonna 1982 makeisen nimi muutettiin nykyiseen muotoonsa.

Nyky-Pihlaja on iästään huolimatta ajassaan elävä ja moderni makeinen. Rouskuvalla sokerilla kuorrutettu pehmeä marmeladimakeinen on gluteeniton ja vegaaninen, ja soveltuu siten moneen ruokavalioon. 

 

Happamia sanoi kettu

Pihlajan tuttavallinen kutsumanimi kettukarkki tulee makeisen käärettä koristavasta ketun kuvasta. Kettu on ollut mukana kuvituksessa ihan Pihlaja-makeisen alkuvuosista lähtien, mutta pakkaus ja tyyli ovat vuosien saatossa vaihdelleet. Ketun inspiraationa on aikoinaan ollut tuttu kansansatu ovelasta repolaisesta, joka leimasi pihlajanmarjat happamiksi, kun ei yltänyt poimimaan niitä puunoksilta.

Etenkin Fazerin alkuvuosikymmeninä pakkauksia suunnittelemaan ja koristelemaan kutsuttiin myös tunnettuja taiteilijoita. Kettukarkkien pakkauksia ovatkin vuosikymmenten saatossa suunnitelleet muiden muassa taitelija Olga Gummerus-Ehrström.

 

Pukeudu Pihlajaan

Tyylitelty kettu koristaa pakkausten lisäksi myös suosittuja Pihlaja-asusteita, kuten pipoa, T-paitaa, college-paitaa ja heijastinta. 130-juhlavuoden kunniaksi Fazer tuo myyntiin myös uusia Pihlaja-asusteita, kuten Pihlaja-sateenvarjon ja piposta ja lapasista koostuvan setin. Pihlaja-fanituotteet ovat saatavilla Fazerin verkkokaupasta Fazer Storesta, uutuustuotteista sateenvarjo syyskuusta alkaen ja pipo ja lapaset lokakuusta alkaen. Myös Fazer Experience vierailukeskuksen myymälässä Vantaalla on laaja valikoima herkullisen punakeltaisia Pihlaja-fanituotteita. 

Fazer Store: https://fi.fazer.com/

 


 

Lähde:  Fazer Group 8.9.2025

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tokmannin mainosfilmi jatkuu Black Horsella

Nordnetille uusi markkinointikonsepti

Editkilpailun tuomaristoissa 48 ammattilaista