Ylen monimuotoisuuskouluttaja kommentoi kohua
Deidei-yhtiö
kertoo järjestäneensä Ylen henkilöstölle vapaaehtoista monimuotoisuuskoulutusta
syksystä 2022 lähtien. Kuva: deidein verkkosivu |
Monimuotoisuuskoulutusta tarjoava Deidei-yhtiö kommentoi kohua, joka on viime aikoina pyörinyt verorahoitteisen mediajätin Ylen ympärillä. Kriitikot ovat arvostelleet Yleä siitä, että monimuotoisuustavoitteet vääristävät toimittajien journalistisia valintoja ja että yhtiö salaa Dei-koulutukseen käytettyjä rahamääriä.
Deidei-yhtiö kertoo järjestäneensä Ylen henkilöstölle vapaaehtoista monimuotoisuuskoulutusta syksystä 2022 lähtien.
-Viime viikkoina deidei on noussut julkisuuteen osana Ylen monimuotoisuuskoulutuksista käytyä keskustelua. deidei on toiminut yhtenä Ylen ulkoisista koulutuskumppaneista järjestäen monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja inkluusion (DEI) peruskoulutuksia Ylen henkilöstölle syksystä 2022 lähtien. Koulutukset ovat olleet vapaaehtoisia ja niiden tavoitteena on ollut työyhteisön toiminnan ja organisaatiokulttuurin kehittäminen. deidei ei siis työskentele Ylen journalististen sisältöjen kanssa, sanoo Deidei verkkosivullaan 29.7.2024 julkaisemassaan tiedotteessa.
- DEI-työ on osa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyötä. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen on työnantajan lakisääteinen velvollisuus. DEI:n kehittäminen ei ole siis uusi asia, vaan se linkittyy vahvasti sekä työnantajien lakisääteisiin velvoitteisiin että organisaatiokulttuurin ja henkilöstön hyvinvoinnin kehittämiseen, yhtiö jatkaa.
Deidei kertoo lisäksi, että yritys on perustettu vuonna 2021 ja että Yle on yksi sen yli 150 asiakasorganisaatiosta. Nuoren yrityksen suuresta asiakasmäärästä voi päätellä, että suomalaiset yritykset ja organisaatiot ovat voimalla lähteneet edistämään monimuotoisuutta ja yhdenvertaisuutta toiminnassaan. Kysynnän raju kasvu näkyy myös Deidei-yrityksen tuloksessa. Finderin tietojen mukaan yrityksen liikevaihto oli vuonna 2023 yli puoli miljoonaa euroa, joka on kunnioitettava luku vain pari vuotta toimineelle yritykselle. Toiminta on Finderin mukaan ollut koko ajan voitollista.
Yhdenvertaisuuteen ja monimuotoisuuteen liittyvät tavoitteet ovat olleet Yhdysvalloissa vahvasti osa liiketoimintaa jo kymmenisen vuotta, mutta parin viime vuoden aikana monet amerikkalaisyritykset ovat alkaneet jarruttaa DEI-panostuksiaan, kun monien identiteettipolitiikan korostamisen on nähty myös olevan yrityksille riski ja sen hyötyjen mitattavuus on kyseenalaista. Suomessa arvostelu Yleä kohtaan on niin ikään lisääntynyt, kun ”woke-intoilun” ja siihen liittyvän cancel-kulttuurin on katsottu vääristävän journalismia, vievän huomiota itse perustoiminnoista ja kasvattavan jättibudjetilla toimivan yleisradioyhtiön kustannuksia entisestään.
Radiokanava YleX:n viikonloppuohjelmaa juontava Lloyd Libiso on kertonut avoimesti Ylen sisäisistä monimuotoisuuskäytännöistä. Libison kokemukset eroavat Ylen johdon aiemmista kommenteista medialle. Libiso oli puhumassa asiasta toimittaja Ivan Puopolon Youtube-kanavalla. Videossa on vieraana myös Iltalehden kolumnisti Sanna Ukkola, joka herätti keskustelua kirjoittamalla Ylen järjestämistä vaietuista koulutuksista. |
Toimitus
Kommentit
Lähetä kommentti