Tiktok on nuorten ykkösuutiskanava
![]() |
Nyt yli puolet 13–18-vuotiaista nuorista kertoo seuraavansa uutisia Tiktokin kautta. Tämä selviää Kantar Media Oy:n Uutismedian liitolle tekemästä Nuoret ja uutismediasuhde -tutkimuksesta. |
Tiktokin merkitys nuorten uutiskanavana on entisestään kasvanut, ja se on säilyttänyt paikkansa nuorten tärkeimpänä väylänä uutisiin. Nyt yli puolet 13–18-vuotiaista nuorista kertoo seuraavansa uutisia Tiktokin kautta. Tämä selviää Kantar Media Oy:n Uutismedian liitolle tekemästä Nuoret ja uutismediasuhde -tutkimuksesta. Tutkimus on osa maanantaina 27.1. alkavaa Uutisten viikkoa.
Nuoret seuraavat sekä uutisia että uutismedioita Tiktokissa aiempaa aktiivisemmin. Nuoret kokevat tunnistavansa uutismedioiden sisällöt alustalla varsin hyvin, ja he luottavat niihin huomattavasti enemmän kuin Tiktokiin yleisesti. Luottamus Tiktokissa nähtyihin uutismedian sisältöihin on kasvussa. Valtaosin alustaa käytetään kuitenkin muuhun kuin uutisvideoiden katsomiseen.
Nuoret kokevat aiempaa helpommaksi sen arvioinnin, onko jokin uutinen totta. Heidän mielestään on kirkkaasti helpointa arvioida uutisen totuudenmukaisuutta kotimaisissa uutismedioissa. Virheelliseen, valheelliseen tai epäselvään tietoon nuoret törmäävät ennen kaikkea Tiktokissa.
Kiinnostus isoihin uutisaiheisiin on kasvussa, mutta entistä useampi välttelee uutisia
Nuoret ovat aiempaa kiinnostuneempia isoista maailman ja kotimaan uutisaiheista. Isojen uutisaiheiden rinnalla nuorten kiinnostuksen kärjessä ovat nuorten elämään liittyvät uutiset.
Lähes kaikki nuoret seuraavat uutisia vähintään jonkin verran. Päivittäin uutisia seuraa 37 prosenttia nuorista. Seuraamisen aktiivisuus kasvaa huomattavasti iän myötä. Aktiivisimpia uutisten seuraajia ovat 17–18-vuotiaat pojat: heistä yli puolet seuraa uutisia päivittäin. Nuoret haluavat seurata uutisia ennen kaikkea lyhyessä videomuodossa.
Aiempaa useampi nuori kertoo välttelevänsä joitain uutisaiheita. Uutisaiheiden välttely on kasvanut poikien keskuudessa, mutta edelleen tytöt välttelevät uutisaiheita poikia useammin. Vältellyissä uutisaiheissa korostuu ennen kaikkea sota.
Mediat huomioivat nuoria aiempaa paremmin
Miltei 40 prosenttia nuorista kokee, että nuorten näkemyksiä kuullaan medioissa vähintään melko hyvin. Nuoret tyytyväisyys on selvässä kasvussa: vuosi sitten näin koki vain 26 prosenttia nuorista.
Kysyttäessä, millaiset itselle merkitykselliset aiheet ovat jääneet liian vähälle huomiolle mediassa, kiusaamiseen liittyvät teemat korostuvat selvästi. Myös nuorten hyvinvointiin ja erityisesti mielenterveyteen liittyviä teemoja kaivataan enemmän.
Mediakasvatuksen tulee vahvistaa luottamusta journalismiin
Journalistista sisältöä tuottavat uutismediat ovat nuorten luotetuimpien medioiden kärjessä. Somekanavista luotetuin on Tiktok, ja luottamus siihen on kasvussa.
Yleisesti nuorten luottamus medioihin on kuitenkin paljon matalammalla tasolla kuin vanhemmilla mediankäyttäjillä. Korkeimmillaankin yksittäiseen mediaan luottaa nuorista vain reilu kolmannes.
”On olennaista tehdä journalismia nuorille tutuksi ja opettaa erottamaan somearjessa erilaiset mediasisällöt toisistaan. Siten voi vahvistaa nuorten uskoa siihen, että vastuullisiin mediasisältöihin voi luottaa. Tässä on mediakasvatuksen tärkein tehtävä”, mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppainen Uutismedian liitosta sanoo.
”Journalistinen sisältö voi tuoda somearjen keskelle turvaa ja selkeyttä. Sen soisi olevan kiinteä osa nuorten media-arkea – vaikka sitten aluksi pelkästään Tiktokissa.”
Lähde: Uutismedian liitto 27.1.2025
Kommentit
Lähetä kommentti